След срещата, на която беше коментирано увеличението на заплатите в сектора, чувстваме

...
След срещата, на която беше коментирано увеличението на заплатите в сектора, чувстваме
Коментари Харесай

От синдиката на затворите у нас са удовлетворени от постигнатото увеличение на заплатите

След срещата, на която беше коментирано нарастването на заплатите в бранша, усещаме задоволство от свършената работа и изпълнените поети по-рано в среща с нас задължения от страна на финансовия министър, както и от страна на политическите партии в Народното събрание, предложили и подкрепили по време на бюджетната процедура двете нараствания от 175 лева плюс 10%.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ).

От синдиката са останали сюрпризирани от обстоятелството, че в Бюджет 2023 не са обезпечени нужните финансови средства за застраховане на отговорностите на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и Главна дирекция " Охрана " за изплащането на сумите, обвързани с признатите единствено преди няколко месеца наредби за изискванията и реда за образуване и погашение на спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност.

Протестирали сме по време на всички държавни управления постоянни и служебни от 2009 година насам и все пак ми се желае да отбележа, че не сме организация, която цели на първо място да подстрекава към неодобрение. Но в случаите, в които представителите на институциите нямат предпочитание да се вслушат в гласа на хората, върху които техните решения оказват директно отрицателно въздействие, ние ще продължаваме да прибягваме до митингите, като последна мярка да бъде чут гласа на работещите, сподели Михайлов.

Според него в съответния миг след идването на постоянното държавно управление и извънредно неприятния интервал на влошен обществен разговор по време на служебния кабинет, синдикатът ще търси нормализиране на връзките и ще разчита  на повече чуваемост и намиране на допирни точки с управлението на министерството по значимите за чиновниците въпроси.

Следва цялостният текст на изявлението: 

Доволни ли сте от срещата, която имахте предходната седмица във връзка с актуализацията на заплатите?
Безспорно по повод повишението на главните хонорари, като вземаме поради минимум големите старания които положихме като управление на организацията, усещаме задоволство от свършената работа и изпълнените поети по-рано в среща с нас задължения от страна на финансовия министър, както и от страна на политическите партии в Народно събрание, предложили и подкрепили по време на бюджетната процедура двете нараствания от 175 лева плюс 10%.

В същото време останахме сюрпризирани от обстоятелството, че в Бюджет 2023 не са обезпечени нужните финансови средства за застраховане на отговорностите на Групово дело " Изпълнение на наказванията " и Групово дело " Охрана " за изплащането на сумите, обвързани с признатите единствено преди няколко месеца наредби за изискванията и реда за образуване и погашение на спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност. По този метод се изпада в обстановка, при която са осъществени съответни мероприятия, по критерии е осъществено оценяване на чиновниците в период, а министерство на този стадий няма да изплати дължимите им суми.

В тази връзка, още тази седмица, без значение, че изразихме позицията си по този въпрос на среща пред управлението на министерството, с цел да спазим формалностите, ще изпратим до министъра на правораздаването Атанас Славов писмо, с което ще настояваме за намиране на решение на казуса. Освен тов имаме вяра, че до края на годината предвид на импортираните промени с наредбите, които основават императивно обвързване за работодателя да заплаща тези пари, ще бъде открито решение.

Това значи ли, че няма да има митинги скоро?  
Както сме споделяли доста пъти през годините, в бранша за сигурност и в частност системата за осъществяване на наказванията проблемите са доста, и по разнообразни аргументи от време на време биват генерирани нови, което основава условия и поражда мотиви за нови и нови митинги. Синдикатът на чиновниците не е отменял протестната подготвеност от последните прояви на неодобрение през месец май.

Протестирали сме по време на всички държавни управления постоянни и служебни от 2009 година насам и все пак ми се желае да отбележа, че не сме организация, която цели на първо място да подстрекава към неодобрение. Но в случаите, в които представителите на институциите нямат предпочитание да се вслушат в гласа на хората, върху които техните решения оказват директно отрицателно въздействие, ние ще продължаваме да прибягваме до митингите, като последна мярка да бъде чут гласът на работещите.

В съответния миг след идването на постоянното държавно управление и извънредно неприятния интервал на влошен обществен разговор по време на служебния кабинет, ще търсим нормализиране на връзките и ще разчитаме на повече чуваемост и намиране на допирни точки с управлението на министерството по значимите за чиновниците въпроси. Като по едно и също време с това, вземането на решение за осъществяване на нови или подновяването на отсрочените митинги по тематики, като връщане на смесения режим на работа и оправянето с насилието и експанзията над личния състав в местата за отнемане от независимост, което в подтекста на настоящата тематика по въпросите за справяне с насилието виси с още по-голяма мощ, следва да объсдим.

Също по този начин на дневен ред е настояването за национална оценка за потребностите от личен състав, неприятните условия на труд и други Предстои разширено съвещание на Управителния съвет на 18 август.

От срещата в Министерството на правораздаването излиза наяве, че 12-часовите смени остават и страната не е склонна да върне предходния 24-часов режим.
Нашата позиция остава непроменена. Продължаваме да поддържаме мнение за тяхната нецелесъобразност от позиция на сигурността на чиновниците, тяхната натовареност, както физически, по този начин и душевен, дисбаланс сред длъжностен и персонален живот.

Непроменено остава и изказванието ни, че икономиите, които се генерират, (над 2 млн. лева за първото полугодие на 2023-та година по информация на Групово дело " Изпълнение на наказванията " ), не са директен резултат от наложената промяна, а от съкращаването на поддържани досега постове, съкращаване на дните полагаем заплатен отпуск по одобрените годишни графици. Оказва се, че една и съща активност се прави от по-малко хора или както загатнах нагоре на първо място за сметка на натовареността и сигурността на чиновниците. Те употребяват по-малко дни отпуск, с цел да се извърши задачата - да няма ексклузивен труд.

Има ли други страни, в които въпреки всичко има 24-часови смени?
Да, ние установихме, че 24-часовият режим на дежурство се ползва сполучливо в страни като Дания, Литва и Молдова. Тезата, че сме единствената страна в Европейски Съюз, която не е прекратила работата на тези смени олеква и в допълнение ни служи като аргумент да не променяме мнението си. Остават отворени въпросите по тази тематика и от становище на другите сред нас и управлението схващания, за оценката на влияние на така наречен промяна, засягаща текучеството и привлекателността на специалността предвид на предоставяна ни информация от нашите структури за нараснала наклонност на напускащи и по-слаб интерес при оповестяване на състезания за свободни позиции.

След диалога за заплати очаквате ли да има по-голям интерес за работа в местата за отнемане от независимост?
В случая мога да изразя позитивното си субективно мнение и да отговоря утвърдително. Повишаването на приходите е фактор, който допуска повишението на интереса към всяка една специалност да пораства. Интересът на работната мощ в системата на пандизите и арестите като цяло е спорен освен за България, а и за останете страни. Това е по справедливи аргументи, свързани най-много с насилието и тежкия труд на надзирателската специалност.

В България не е осъществявана оценка за потребностите от личен състав и в този смисъл би трябвало да отчетем и това, че няма да е лишено от логичност и изказванието за дефицит на психолози и обществени служащи, които имат основна роля за реализиране на главните цели на наказването отнемане от независимост, превъзпитанието и ресоциализацията на наказаните лица. В този ред на мисли е обикновено да чакаме нараснал тренд по отношение на привлекателността на специалностите в Групово дело " ИН " и Групово дело " Охрана " след повишението на заплатите с всички условности и провокации що се отнася до инфлацията, която неведнъж изпреварва повишаването на приходите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР